Jarní víkendový pobyt (květen 2016)

Program víkendového pobytu, který se uskutečnil 6. – 8.5.2016 v penzionu Jana na Mlýnkách
u Strážnice, napovídal už jeho název  vypůjčený z Pohádek z mechu a kapradí. Semínka, bylinky, kytičky a taky pohádkové postavy Křemílka a Vochomůrky nás skutečně celým víkendem provázely.

O bylinkách nám hned v pátek večer přijela popovídat Ing. Věra Žďárská z Valtické bylinkové zahrady. Ale nezůstalo jen u povídání. Paní Žďárská spoustu bylinek i přivezla, a tak se prohlíželo, ochutnávalo a zájemci si mohli podle vlastní chuti připravit lahvičku bylinkového octa.

Protože nám přálo počasí, trávili jsme co nejvíc času venku. Došlo na naše oblíbené štafetové hry  – „zahradníci“ postupně zvládli upravit záhon, zasadit a nakonec i sklidit úrodu. Odpoledne jsme pak při procházce lesem plnili na stanovištích nejrůznější úkoly – například stavění domečku pro Křemílka
a Vochomůrku, cvičení se sluníčkem nebo zpívání písničky o libovolné kytce. Odpočinek byl opět aktivní – vlastnoručně jsme si nabarvili a poté ozdobili květináč ubrouskovou technikou. Sami jsme byli výsledkem své práce překvapení – jeden květináč byl hezčí než druhý!

Večer se kromě hudby dostal ke slovu opět Křemílek s Vochomůrkou. Organizátoři si totiž připravili malé překvapení a secvičili krátké představení „Jak Křemílek a Vochomůrka zasadili semínko“.

V neděli dopoledne si naopak připravily překvapení děti pro maminky a vyrobily jim k Svátku matek jarní přáníčko. Pak už jsme vyrazili na procházku k přehradě a „Za barvami přírody“. Abychom pořádně vnímali krásu jarní přírody kolem sebe, bylo úkolem každého najít podle určených barev rozkvetlou kytku. Komu se to podařilo najít všechny barvy, dostal za odměnu dárek, který se bude určitě hodit v zimě – krásně barevné pletené ponožky, které nám věnovala paní Zdena Pindová.

Za skutečně vydařený pobyt děkujeme těm, kteří ho připravili i těm, kteří se ho s dobrou náladou zúčastnili!