Víkendový pobyt (září 2018)

Od ukončení Letního rehabilitačního pobytu v rekreačním středisku Kopánky uběhl sotva měsíc a my jsme se sem druhý zářijový víkend opět vrátili. Tentokrát však přijeli rodiče se svými dětmi na víkendový pobyt nazvaný „Zdraví z přírody“. Naše víkendové pobyty začínáme v pátek večer zpravidla společným posezením a tancem. Stejně tomu bylo i tentokrát. Nejprve jsme však popřáli Liborovi k jeho čtyřicátým narozeninám a pochutnali si na dobrotách, které pro nás s jeho maminkou připravili. Pak jsme se společně pustili do nácviku mazurky. Tu jsme trénovali na známou písničku „Měla babka čtyři jabka“. Jak taky jinak, když celý víkend byl o zdraví z přírody. A to přece jablka jsou. A mazurka se nám určitě bude hodit v říjnu na Společenském odpoledni.

Víkendový pobyt

Na sobotu byl připravený program zvlášť pro rodiče a zvlášť pro děti. Pro rodiče byla na celý den zajištěná beseda se zástupkyní ředitelky sekretariátu SPMP ČR v Praze Xenií Dočkálkové na téma „Svéprávnost a podpora lidí s mentálním postižením“.

Děti se mezitím dopoledne pustily do výroby ovocných stromů z barevného papíru a vyzdobili jimi areál střediska. Protože jsme se víkendovým pobytem připojili k Evropskému týdnu mobility, který rámci projektu Zdravého města pořádá Město Hodonín, nezapomněli jsme ani na pohyb. Před obědem jsme se protáhli při cvičení s míčky a s psychomotorickým padákem a odpoledne jsme pak vyrazili na túru do okolí areálu. Během cesty jsme se přesvědčili, že přírodní materiál – šišky, lze využít nejen ke sportu (hodu na cíl), ale i k výtvarné činnosti. Obzvlášť Martin našemu sluníčku vyráběl opravdu dlouhé paprsky.

Večer jsme si pak zopakovali mazurku, a zahráli si společně několik dalších her.

V neděli jsme se vrátili opět k jablíčkům a využili je společně s bramborami k výtvarnému tvoření. Protože nám to šlo dobře od ruky, rozhodli jsme se, že si vyrobíme i něco na památku. A tak si nakonec každý účastník odvážel nejen malý dárek, ale i vlastnoručně vyrobený jablíčkový věneček.

Za vydařený pobyt se patří poděkovat. Naše poděkování patří všem rodinám, které se zúčastnily, že dokázaly jako vždy vytvořit báječnou přátelskou atmosféru. Xénii za trpělivost při besedě a za informace, které jsme od ní získali. Městu Hodonín za finanční podporu této akce. Blance, Ivetě a Katce za přípravu a realizaci programu a Michalovi a Vojtovi za to, že se ujali rolí asistentů. A přírodě za to, že nám dopřála krásný slunečný víkend.

Další fotografie jsou v naší fotogalerii!