Týdenní pobyt v Beskydech (srpen 2020)

Místo původně plánovaného týdenního pobytu na Vysočině, kam jsme měli jet v květnu, jsme pro rodiče s dětmi s mentálním postižením zajistili poslední srpnový týden pobyt v Beskydech. Ubytovaní jsme byli v Horní Bečvě v hotelu MESIT, který leží nedaleko od stejnojmenné vodní nádrže.

Týdenní pobyt

V rámci balíčku jsme měli po celou dobu pobytu k dispozici vnitřní bazén a jednou během mohla každá rodina využít i vířivku. Hned u hotelu byl dostatek prostoru pro hry, čehož jsme využili hned několikrát ke sportovnímu klání v kroketu. I když jsme si pravidla lehce upravili, hráli jsme s o to větším zápalem.

Protože nám počasí opravdu přálo, mnoho času jsme v hotelu nestrávili a čas jsme využili jak k procházkám po blízkém okolí, tak k větším výletům. Každý volil podle své chuti a možností. Většina se vydala na Pustevny, kde byl velkým lákadlem znovuotevřený Libušín a stezka Valašska korunami stromů. Na té si ti odvážnější vyzkoušeli chůzi po 150 metrů dlouhém zavěšeném „himálajském“ chodníku a vyšli až na skleněnou vyhlídkovou plošinu. Za prohlídku stály také sochy z písku. Někteří se autobusem vypravili i do Rožnova pod Radhoštěm na návštěvu skanzenu.

Během pobytu za námi přijela psycholožka z Poradenského centra SPMP ČR v Praze Xenie Dočkálková.  Přestože se původně plánovaná beseda „Možnosti bydlení pro lidi s mentálním postižením“ nakonec tematicky trochu odklonila, důležité bylo, že si rodiče mohli popovídat o tom, co vnímají jako problematické v péči o své děti.

Dostatek času jsme měli na společná posezení, a protože jedna z maminek měla zrovna v době pobytu narozeniny, připravili jsme pro ni malou narozeninovou oslavu.

Každý si snad na pobytu našel činnost, která mu nejvíc vyhovovala, a doufáme, že si všichni hlavně dobře odpočinuli, načerpali nové síly a užili si pohodový týden ve společnosti přátel.

Fotky najdete v naší galerii.