Mikulášské posezení (listopad 2022)

Po dvou letech, kdy nám Mikuláš balíčky roznášel domů nebo je posílal poštou, nás letos čekalo konečně opravdové Mikulášské posezení.

V pátek 25. listopadu se nás v kulturním domě v Mikulčicích sešlo rekordních 92! Po přivítání a příslibu, že Mikuláš s čerty a anděly určitě dorazí, dostala hned slovo (zpívané) Lenka s Františkem z hudební skupiny ORION. A ti to už od začátku pěkně rozpálili, takže taneční parket se rychle zaplnil. V tanečním zápalu jsme si ani nevšimli, že kolem čtvrté hodiny někdo proběhl do zákulisí.

Mikulášské posezení

Když hudba přestala hrát, přikráčel na parket důstojný Mikuláš společně se dvěma krásnými anděly, třemi poctivými čerty a jednou rozvernou čerticí. Společně obešli celý sál. Mikuláš a andělé důstojně, čerti byli samé ble ble ble a hudry hudry, ale stejně se jich nikdo nebál. Každý je radostně vítal, chtěl si pohladit anděla a sáhnout na čerta, jen Mikuláš budil respekt. Za dozoru Mikuláše pak andělé s čerty předvedli společný tanec: „My dáme rohy sem, my dáme rohy tam, my dáme rohy sem a tak s nimi zatřesem…“. Postupně se třáslo taky kopyty, ocasem a andělskými křídly, parket se opět zaplnil a tancovali všichni společně.

Mikulášské posezení

Mikuláš ale měl přinést dárky, že ano? Ty už byly nachystané v koši. U někoho to nebylo jen tak. Našly se drobné hříšky a nezbednosti, ale taky spousta pochvaly, jak doma pomáhají, co tvoří a vyrábějí. Mikulášský balíček nakonec dostali všichni. Kdo přidal básničku nebo písničku, sklidil navíc potlesk. V koši se našly i „tajné“ balíčky pro drobotinu, která se přišla podívat spolu se svými babičkami. Protože se krátil čas a my jsme si ještě chtěli zatancovat, balíčky, které se nevešly do koše, účastníkům rozdala naše paní hospodářka Jarka. Těm, kteří se nemohli Mikulášského posezení zúčastnit, balíček předáme při jiné příležitosti osobně, nebo pošleme poštou.

Pak už jsme mohli pokračovat v tanečním reji, udělat hada, rozhýbat boky, zazpívat si. Že někoho už prý ke konci bolely kolena a kyčle prozrazovat nebudeme 🙂 Mikulášské posezení bylo poslední – a věříme, že úspěšnou – akcí letošního roku. Těšíme se zase příště!

Fotky z akce najdete jako vždy v naší fotogalerii.