Podzimní víkendový pobyt (září 2021)

V průběhu letního rehabilitačního pobytu jsme poklad na hradě Kopánky už našli. Poslední víkend v září jsme se do rekreačního střediska Kopánky, které se opět proměnilo na hrad, vrátili znovu. Tentokrát jsme přijeli společně s 12 rodinami a jejich potomky s mentálním postižením.

V pátek ještě před večeří kolem hradu proletěl drak – naštěstí jen nylonový, kterého pevně držel Libor. Po večeři se jednotlivé rodiny představily prostřednictvím svých rodových erbů, které s velkou fantazií vyrobily. Po písničce Na Kopánky cesta (podobnost s písničkou Na Okoř je cesta, není vůbec náhodná) za Blančina doprovodu na ukulele už byl nejvyšší čas na večerní tanec. A taky na přání Romanovi a Hance k narozeninám.

Sobota nás přivítala krásným slunečným počasím, které nás neopustilo po celý víkend. Dopoledne jsme věnovali přípravě na večerní hradní bál, proto si děvčata vyráběla šaty a kluci zdobili přilby svých brnění. Pak se rodiny společně vydaly hledat stavební materiál, aby vyrobily model svého vlastního hradu. A vznikaly stavby vskutku originální.

Po obědě jsme sešli z hradu do podhradí na hřiště, kde jsme si formou her a písniček připomněli některá řemesla.  A ještě nám zůstal čas na souboj. Sice ne rytířský, ale v kroketu. Soupeřili nejen kluci a holky, ale i maminky a dokonce se do souboje naprosto neplánovaně zapojil i Víťův pejsek Max.

Večer pak byl věnovaný chytrým hradním rádcům. Nejprve jsme se snažili uhodnout lehčí i těžší hádanky. Hradní bál pak zpestřily kvízové otázky na téma hlášek z filmů.

V neděli hned po snídani se rozeběhlo pátrání po tom, kdo straší na hradě. Odhalena byla bílá paní, která marně hledala v bludišti svého rytíře. Tak jsme jí ho pomohli najít. A kdo chtěl, vyrobil si vlastní strašidlo do svého hradu. Než jsme se vypravili do okolních lesů, vrátili jsme se ještě k řemeslům a z mýdlových plátů vyrobili malé dárečky.

Víkendovka podzim 2021

V lese jsme vyzkoušeli, jak těžké je trefit a ulovit zajíce nebo srnku. A než přišel čas oběda, vyrazili jsme kolem louky plné ocúnů na nedaleký kopec a vychutnali si krásné výhledy do okolí.

Na závěr rozdaly hradní dámy z Kopánků na památku drobné dárky a po obědě se všichni zase rozjeli zpět do svých „hradů“.

Fotky z víkendu najdete ve fotogalerii!