Setkání předsedů SPMP ČR – postřehy

Jak už jsme vás informovali, na konci října 2021 se konalo setkání předsedů SPMP ČR. Za náš pobočný spolek se ho účastnila paní Marie Ivičičová a její postřehy ze setkání nyní přinášíme.

Z HNÍZDA

Pod tímto názvem se konalo setkání předsedů SPMP, kterého jsem se zúčastnila za naši hodonínskou pobočku ve dnech 22. 10. – 24. 10. 2021 v Praze. Setkání začalo v pátek odpoledne, kdy jsme byli rozděleni do skupin, byl nám přidělen vedoucí a místo prohlídky chráněných bytů. Já jela na Chodov do novějšího panelového domu. Ve třech bytech zde žily dvě ženy a muž s přítelkyní. Jednalo se o účelně zařízené garsonky. Řekli nám, jak se jim tady žije.

Ubytovali jsme se ve Fortně (30 m od Pražského hradu), což je budova bývalého kláštera, která je po rekonstrukci upravena na pěkné ubytování. Noční výhled odsud na Prahu byl krásný.

Paní Ivana Ambrosová nás v sobotu a v neděli seznámila s tím, jak je možné pořídit byty pro klienty v různých lokalitách ČR. Náš kraj je nejhorší z ČR, co se týká množství těchto bytů. Města (i soukromí zřizovatelé) mohou čerpat na výstavbu těchto chráněných bytů různé dotace, např. od Ministerstva pro místní rozvoj, od Ministerstva práce a sociálních věcí, nebo od kraje. V našem kraji to nějak vázne…

Bohužel i zde zasáhl covid, takže neproběhlo všechno. Mám z tohoto setkání hodně informací a zážitků, vyšlo i počasí – na konci října bylo velmi dobře.