Podzimní víkendový pobyt (září 2023)

Na poslední zářijový víkend nebyla předpověď počasí moc příznivá. Po řadě slunečných dní mělo být zataženo a deštivo. Potají jsme doufali, že se to ještě změní, bohužel to ale tentokrát meteorologům vyšlo téměř do puntíku.

Podzimní víkendovka

Když jsme v pátek 24. září odpoledne přijížděli na Kopánky, bylo slunečno a chata Lopata na protějším kopci byla krásně vidět. Druhý den ráno to ovšem vypadalo úplně jinak. Ale nepředbíhejme. Večer jsme začali trochu netradičně. Přijely za námi totiž pracovnice brněnské pobočky Poradenského centra SPMP ČR Jitka Brchaňová a Veronika Juříčková, které rodičům krátce představily aktivity Poradny. Děti si mezitím připravovaly základ našeho plánovaného výrobku. Nechali jsme se totiž inspirovat letním táborem a pro víkendový pobyt jsme zvolili téma „Ten dělá to a ten zas tohle“.

O večerní tancování jsme ale nepřišli. A abychom trochu namáhali i hlavičky, vzpomínali jsme na písničky, ve kterých je nějaké povolání.

Podzimní víkendovka

Ráno nebylo po chatě Lopata ani památky, přes mlhu jsme dohlédli sotva na nejbližší smrk. Dopolední program to ale nijak výrazně nenarušilo. Rodiče pokračovali v besedě s Veronikou a Jitkou, které je seznámily s oblastmi, kde jim může SPMP nabídnout pomocnou ruku. A rodiče s nimi sdíleli své potřeby a problémy.

Mezitím jsme si s dětmi vyzkoušeli hned dvě povolání – švadlenu a zahradníka. Vyšívali jsme záložku do knížky, přišívali panáčkům šaty a vyráběli panenku z vlny. Protože venku pořád mírně poprchalo, zahradnické štafetové hry jsme zvládli v jídelně. Po obědě a krátkém odpočinku jsme už měli v plánu společnou aktivitu s rodiči. I když jsme vzhledem k počasí hru na hasiče museli improvizovaně připravit v budově, úkoly zvládli všichni.

Naštěstí většina rodičů poslouchala předpověď počasí a přijela dobře vybavená, takže jsme navečer, když přestalo pršet, zvládli i krátkou procházku

Do večerního programu se jako aktéři zapojili všichni. Každý z rodičů měl totiž za úkol přiblížit své povolání a to buď pantomimou, prostřednictvím typických pomůcek nebo popisem, a my ostatní jsme hádali. Samozřejmě došlo i na tanec – ukázku street dance nám předvedla děvčata, která byla na Kopánkách současně s námi na soustředění, a my se rozhodně nenechali zahanbit 🙂

Podzimní víkendovka

Nedělní ráno už bylo bez mlhy, takže jsme se rozhodli, že zábavnou stezku s úkoly na téma povolání uděláme venku. I když začalo jemně mrholit, někteří se nenechali odradit a prošli si ji celou. Ve zbývajícím čase jsme ještě stihli společně dodělat malý podzimní svícen, který jsme po chvílích tvořili celý víkend.

Když jsme po obědě odjížděli, začala se oblačnost protrhávat a v pondělí už bylo zase krásně slunečno. Smůla? Kdepak, důležité přece bylo, že jsme se zase všichni sešli!

Na další fotky nezapomeňte mrknout do fotogalerie.